SUOMENHEVOSTAMMA                                  VIRTUAALIHEVONEN // A VIRTUAL HORSE

YLA3 - 98p: 34 + 40 + 9 + 15 (12/08)
 

 

 

PERUSTIEDOT

KUTSUMANIMI  Jatta
SÄKÄKORKEUS  151cm
VÄRI  punarautias (ee/aa)
SYNTYNYT  15.8.2005
IKÄ  19 vuotta, 3 kuukautta (1/12)
IKÄÄNTYMINEN  1kk = 3kk
REKISTERINRO  VH00-018-0781
KASVATTAJA  RK Golden Horse
   Hoitokirja

TIETOA RATSASTAJALLE

Soveltuvuus
  Estetunneille sopiva
  Maastotunneille erittäin sopiva
  3-4 tuntia / viikko

Ratsastettavuus
   Vaativa (lisätietoa)
"Nuoren tuntiratsun etenemistyyli on hiukan häsläävä. Välillä täytyy ihan miettiä pitääkö ratsastajaa kuunnella vai ei. Etevän ratsastajan käsissä todellinen unelma, niin taipumaan, etenemään kuin myös hyppäämään."

Koulutustaso
KO: He A  //  27,  1/5
RE: 80cm  //  33,  2/8
ME: 50cm  //  5,  1/0
SU: 5km  //  1,  0/1
HOITOTAITO:   1,  0/1
yhteensä kisoja 64

 

SUKUTAULU JA SUKUSELVITYS

Kullan Jazz-trio
sh - prt - 151cm
i. Inspiraationpuute
sh - prt - 152cm
ii. Inspiraaio (EVM)
sh
ie. Patina (EVM)
sh
e. Cicely
sh - rt - 167cm
YLA3
ei. Jones (EVM)
sh - prt - 162cm
ee. Molli-tyttö (EVM)
sh - rt - 166cm

Jatan isä Inspiraationpuute asusti elämänsä tiikelin luona Lueurfissa. Inspis oli riehakas estepainotteinen ori, ylittäen 110cm esteitä kevyesti ja ilmavasti. Muutaman sijoituksen saanut ori peri vanhemmiltaan hyvän hyppykapasiteetin ja -tyylin. Villi ja vapaamielinen kaveri, jonka kanssa tuskin tuli koskaan tylsää :)

Jatan emä Cicely on tallin suomenhevoskasvatuksen perusta ja esiintyykin siksi monen hevosen sukutaulussa. Cicely oli iloinen ja ihmisläheinen tamma. Sillä oli pehmeä laukka, pomppiva ravi ja aavistuksen laahava käynti. Nämä kolme askellajia veivät ratsastajia niin maastoon kuin kentällekin. He A ja 110cm -tasoinen Kiki valloitti rauhallisuudellaan ja suurella innollaan liikkumista kohtaan.

Emänisä Jones teki töitä tuntihevosena. Lähinnä yksityistunneilla nähty ori oli tasaisen varma kulkija, yleispainotteinen ja sopivan rauhallinen myös aloittelijoille. Kokeneempien mielestä ori oli jopa laiska. Vaikka kisoissa tulokset riittivät harvoin kärkeen, oli Jones luonteensa puolesta täysi kymppi tuntiratsuksi. Myös isänemä Molli-Tyttö teki hienon tuntiratsun uran. Parhaimmillaan se oli estetunneilla, joilla ylittyivät 120cm esteet. Molla oli herttainen tapaus, jonka ahkeraa laukkaa periytettiin 6 varsalle.

Jatta on asunut tallilla varsasta asti ja vie Cicelyn perimää eteenpäin.

 

JÄLKELÄISET

Lisätietoa tallin kasvateista

11.5.2008 sh-t. Kullan Japina
19.4.2010 sh-t. Kullan Halaja

Jatta astutetaan viimeisen kerran vuonna 2012. Tamman perimää jatkaa Kullan Japina.LUONTEENPIIRTEITÄ

HOITOHEVONEN

Jatta on oikeastaan melko rento tamma. Tytöllä on tapana katsella maailman menoa ja kerjätä rapsutuksia. Usein tamman löytää torkkumasta ja rentoutumasta karsinasta. Harjaaminen on helppoa; Jatta oikein nauttii, mutta liian kevyt harjaus kutittaa tammaa ja aiheuttaa melkoisen pyörimisilmiön. Iän myötä tamma on saanut huomattavasti lisää rentoutta ja rauhallisuutta toimiinsa. turha kyräily on jäänyt kokonaan pois ja Jatan näkeekin usein hörisemässä iloisesti karsinassaan. Syksy 2008 oman hoitajan - Suwin - kanssa teki suuria ihmeitä. Jatta muistuttaa päivä päivältä enemmän emäänsä Cicelyä rauhallisen luonteensa puolesta. Erilaiset tuntiratsastajat hyörimässä karsinalla eivät ole stressanneet tammaa piloille, vaan päinvastoin. Tuntuu että mitä enemmän ihmisiä karsinalla käy tammaa hellimässä, sitä luottavaisemmaksi Jatta kasvaa.

LAUMASSA

Innokkaana suomenhevosena Jatta ottaa ilon irti ja antaa mennä täysillä. Ennen tuntitammaksi siirtymistä, sai vähän väliä olla putsaamassa haavoja ja ruhjeita, kun tamma oli purkanut energiaansa iltaisin tarhassa oikein urakalla. Mallan seura näyttää olevan tärkeä osa tarhailun huvia - tammat juoksevat innoissaan vierekkäin pitkin poikin tarhaa. Muutenkin Jatta nauttii hevoskaverista (ja nimenomaan hevoskaverista, ponit tuntuvat olevan vähän liian pieniä seuralaisia) ulkoillessaan. Laidunkausi on tammalle yksi vuoden kohokohdista: kaikki käytävällä ohi vilahtaneet kaverit ovatkin yhtäkkiä rapsutusetäisyydellä! Aloitettuaan tuntityöt vauhti on onneksi hiukan hidastunut ja nuorikko tajuaa väistellä paremmin aitoja ja kaverin takajalkoja ;)

TUNTIRATSU

Jatta oli nuorempana varsinainen häslä. Pää heilui sinne tänne, epätasaiset avut saivat tamman joo pysähtymään tai pyörimään paikallaan. Siinä vaiheessa ei olisi voinut uskoa, minkälaisen tuntiuran tamman emä onkaan ehtinyt tehdä. Ikä tuo kuitenkin viisautta (onneksemme!) ja keväästä 2008 lähtien Jatta on osoittanut olevansa tasaisempi ja kestävämpi ratsu, kuin se nuori hyppyheikki. Osaavan ratsastajan käsissä Jatta on oikein kiva ratsukaveri ja hyvin taipuisa hevonen. Askeleidensa puolesta Jattaa voisi kehua rauhallisesta käynnistä ja vauhdikkaasta laukasta - tosin ravi onkin välillä aikamoista seilaamista. Joko Jatta ottaa turbovaihteen käyttöön tai sitten se ravaa vähän niin ja näin, takajalkojen tullessa ties missä askellajissa. Varusteet tamma huolii katsellen hiukan epäilevästi ja ihmetellen koko touhua, varsinkin nuorempana hermostui usein kiireellisestä varustamisesta. Rauhallisuus on kaiken A ja O, mikäli Jatta haluaa tuijotella varusteita, niin se kannattaa antaa tehdä. Eiköhän rutiini ja vakaa tuntiura tuo tähänkin asiaan vielä muutoksen :)

MAASTORATSU

Tamma on oikein kiva kaveri, juuri sellainen perus sunnuntairetkeilijä. Jatasta on oikein kiva mennä vaihtelevassa maastossa, mutta myös ihan tasainen metsäpolkukin kelpaa. Talliväen kanssa olemme kaavailleet, että tammasta tulisi hyvä suunnistuskisailija! Jaksaa mennä alustalla kuin alustalla, on suht reipas kaveri ja tykkää ulkoilla. Eikä asenteessakaan ole ongelmaa. Ei suurempia hallintavaikeuksia metsäreissuilla, tamma pystyy myös menemään muiden hevosten seurassa nätisti - jonon perällä tai sitten muiden joukossa. Johtohevoseksi Jatasta ei ainakaan vielä ole.

KOULURATSU
"Vaati useamman kerran ennen kuin sain ratsastettua tammaa tiukasti ohjan ja pohkeen välissä ja vielä asetettua kaarteissa, mutta loppujen lopuksi se alkoi onnistumaan ja hevonen tuntui keskittyvän asiaan melkein yhtä paljon kuin minä."

Kouluratsastuksessa ei ole Jatalla oikeastaan ongelmia, pääsuuntauksena kuitenkin toimii esteet, joten koulun kanssa jäädään sitten alemmalle tasolle mahdollisesti. Näppärä kaveri, taitaa nopeatkin käännökset ja on usein mukana jos joku kavereista päättää lähteä lujaa ;) Kun selkään kipuaa osaavampi ratsastaja, löytyy Jatasta hieno kouluratsu. Kuuntelee hyvin pohkeita, raippa on hyvä olla alkutunnista muistuttamassa takaosaa aktiiviseen liikkeeseen.

ESTERATSU

Jatalla on kykyjä jo sukunsa puolesta - molemmat vanhemmat ovat hyviä hyppääjiä ja äärimmäisen ketteriä liikkumaan muutenkin, isovanhemmista puhumattakaan. Estekoulutuksen alussa jo huomasi, että Jatalta homma sujuu, joten uskoisin tammalta löytyvän treenin myötä ponnistusta myös korkeammallekin. Estetunneilla vielä vähän häslä ja vaatii todella tasaisen ohjasotteen sekä selvän myötäyksen ennen estettä, muuten tullaan esteiden läpi.

Tavoitteena on nousta 100cm radoille ja mahdollisesti kisata kansallisella tasolla.


VARUSTEET

Hoitajan ostamat kursivoitu
Palkinnot merkitty tähdellä

yleissatula
suitset nivelkuolaimilla
vihreä satulahuopa
riimu
riimunnaru
harjapakki
pölyharja
kumisuka
kaviokoukku
kaviokoukku harjalla
perusharja
pääharja x 2
talliloimi
toppaloimi
villaloimi (vih)

HOITAJAN MUISTILISTA

Listaa kannattaa tarkkailla muutoksien varalta, tärkeimmät hoito-ohjeet hevosen kanssa ovat tässä kiteytettyinä. Näin varmistamme hevosille persoonallisen ja yksilölliset hoitotoimet :) Talliväki kiittää!

TARHAAMINEN
Sunnuntaina lepopäivä, korkeintaan talutusta
Tarhataan joka päivä klo 11.00 - 14.00 3. tarhaan Mallan kanssa
Loimi tarhaan kun on -10º, toppaloimi jos -15º
RATSASTUS
Koulutunneille raippa on hyvä apuväline alkuverryttelyssä - pieni muistutus napauttamalla, niin takaosa lähtee hyvin toimimaan ja saat nauttia lopputunnin pyöreämmästä ratsusta
Esteitä ylittäessäsi muista pitää avut yksinkertaisina ja selkeinä, ennen estettä selkeä puolipidäte ja sitten hyvä myötäys. Ohjalla venkoilu aiheuttaa puomien täyskaadon
HOITAMINEN
Älä harjaa kevyesti, Jatta kutiaa herkästi ja alkaa pyörimään jos harjaus hipaisee vain vähän kylkeä
Satuloidessasi muista rauhalliset liikkeet, tamma kauhistelee välillä satulaa ja voi sen takia alkaa pyörimään karsinassa ympäri.KISAKALENTERI

LAJI LUOKKA KISAAJA PÄIVÄ PITOPAIKKA SIJOITUS MUUTA
VUOSI 2005 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (0/1)
VUOSI 2006 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (7/12)
Esteviikonloppu 40-50cm Aino 14.1 GoHo 3/11 Jatkoon
Suunnistus (SUJ) 5km Aino 16.1 SUJahtajaiset 8/84 8 pist. SUJ-Rank, 50v€
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Mitski 15.6 PT Hillander 3/78 2 pist. KRJ-Rank.
Hoitajamestaruus III He C Mitski 20.5 RKL 1/2 prosentit 58,2%
Hoitajamestaruus III 30-50cm Mitski 20.5 RKL 2/5 3 virhepistettä
Hoitajamestaruus III Perustaidot Mitski 20.5 RKL 2/5 19/25 (4-4-4-7)
Esteratsastus (ERJ) 40-50cm Mitski 16.6 Itä-Laakso 2/50 4 pist. ERJ-Rank
VUOSI 2007 - VAIN SIJOITUKSET JA VOITOT (1/9)
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 27.5 Jouhimäki 1/63 6 pist. ERJ-Rank
VUOSI 2008
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 1.1 Heijastus 25/50 -
Esteratsastus (ERJ) 50cm Aino 12.1 Piipari 1/17 6 pist. ERJ-rank
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 18.1 Piipari 14/15 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 30.1 Taivaanranta 6/41 1 KRJ-P, seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo C Aino 8.2 Exprelo 10/29 seurataso
Harjoituskisat I Perusmerkki Sonja 1.3 RK Golden Horse 4/7 -
Harjoituskisat I 3km/4 rastia Sonja 1.3 RK Golden Horse 4/4 -
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 2.4 KK Kimakka 18/45 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 2.4 Toppari 33/35 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 16.4 ST Zeni 6/41 1 ERJ-P, seurataso
Esteratsastus (ERJ) 70cm Aino 14.10 Malsamo 3/18 2 pist. ERJ-rank
Esteratsastus puomiluokka Suwi 30.11 RK Ponitaajama hyv/10 ruusuke, kaviokoukku
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 30.11 Feige 3/40 seurataso, 6 KRJ-P
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 7.12 Orisuon Talli 4/34 seurataso, 4p. ERJ-rank.
VUOSI 2009
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 14.1 KaRa 24/59 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 17.1 KaRa 43/64 seurataso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 14.2 Gestüt Spiegelung 17/24 aluetaso
Esteratsastus (ERJ) 70cm Aino 2.3 Stud Caruso 40/41 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 17.3 Horselowe 10/30 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 18.3 Gestüt Spiegelung 43/54 aluetaso
Kouluratsastus (KRJ) KN Special Aino 23.5 Friesians of Djinn 3/20 aluetaso, 6 pist. KRJ-rank.
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 3.6 Gestüt Spiegelung 32/35 aluetaso
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 8.6 Fabelli 2/15 4 pistettä ERJ-rankingiin
Esteratsastus (ERJ) 90cm Aino 11.6 Lime Hill 7/48 -
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 16.6 Cheritable 11/24 aluetaso 2
Kouluratsastus (KRJ) Helppo A Aino 26.6 Traviata Lipizzaner 18/54 aluetaso 2
Kouluratsastus (KRJ) Helppo B Aino 27.6 Gestüt Spiegelung 3/48 aluetaso 1, 6 p. KRJ-rank
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 4.7 Funky Horses 5/25 st, Jatan 50. kisa!
Esteratsastus (ERJ) He C/60/50 Aino 8.7 Funky Horses 14/26 seurataso
Esteratsastus (ERJ) 90cm Aino 9.7 YT Nokkelan 4/70 1 ERJ-P, 10. estesijoitus!
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 22.7 Xcalibur 1/6 seurataso, 10 KeRJ-P
VUOSI 2010
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 25.10 Sinerva 14/48
Esteratsastus (ERJ) 80-90cm Aino 8.11 Idaho 17/40
Esteratsastus (ERJ) 80cm Aino 12.11 Leningrad Stables 53/70 0vp
VUOSI 2011
Esteratsastus (ERJ) 60cm Aino 26.1 Pt Flien 32/32 -
Esteratsastus (ERJ) 70cm Aino 26.1 Pt Flien 9/39 -
Kenttäratsastus (KeRJ) He C/60/50 Aino 25.2 Rk Heleä 15/26 -
Esteratsastus 80cm Aino 26.7 Satulinna 25/43 -
Esteratsastus 80cm Aino 27.7 Satulinna 44/47 -
Kouluratsastus Helppo A Aino 28.7 Satulinna 27/85 -
Kouluratsastus Helppo A Aino 29.7 Satulinna 31/96 -
Esteratsastus (ERJ) 70cm Aino 31.7 Spring Valley 12/38 -

       
            © AINO 2002-2011. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.