Tallitarinat        Tallialbumi        Työntekijät

HISTORIA

Ratsastuskoulu Golden Horse perustettiin 15.8.2002 ja on toiminut siitä lähtien ratsastuskouluna. Matkan varrella toiminnassa on ollut enemmän tai vähemmän mukana myös jalostusta, yksityisten majoitusta sekä kisajärjestämistä, mutta tunneista sekä hoitajista emme ole luopuneet. Vuonna 2003 tallia kutsuttiin myös monitoimitalliksi, sillä toimintaa oli paljon myös ratsastuskoulugenren ulkopuolelta. Vuosien saatossa olemme nähneet monenlaisia ratsastuskouluja ja tällä hetkellä olemmekin Suomen vanhin virtuaalinen ratsastuskoulu.

Ulkoasultaan talli on aina ollut suhteellisen simppeli. Ensimmäinen ulkoasu oli värimaailmaltaan sinilila, josta keväällä 2003 päästiin nykyiseen vihreänsävyiseen taustaan. Ulkoasun kuvamaailma muuttui vielä syksyn aikana, värien pitäessä pintansa. 2004 toi tullessaan, mahdollisesti monen mieleen syöpyneen, "heinäulkoasun". Samaisena vuonna tallin tila järkkyi sunpoint.netin muututtua maksulliseksi. Uuden kotisivutilan etsinnän yhteydessä väläyteltiin jo tallin lopettamista "vasten omistajan tahtoa". Näinhän ei toki käynyt, kuten voimme huomata :) Syksyllä ulkoasun ranskankielinen iskulause käännettiin kotoisammin suomeksi; "elämänilo on tehtävämme - me toteutamme sen".

Kevät 2005 toi tervetulleen muuton tassutusta.net-domainin suojiin. Myös ulkoasu muovautui selkeämmäksi; uusi logo ilmestyi vasempaan kehykseen, mutta heinät koristivat edelleen linkkejä. Tätä ihastuttavaa luomusta saatiinkin katsella pitkään - moni kävijä toivoi jo näkevänsä jotain uutta. Odotus palkittiin viimein vuonna 2008, kun nykyisen mallinen ulkoasu julkistettiin ensimmäisen kerran. Tämän modernisoitu versio päästiin näkemään aivan vuoden 2009 lopussa, kun sivuston uudistaminen alkoi jälleen kerran.

Vuonna 2003 asennettu kävijälaskuri paukahti 100 000 kävijän rajan yli vuonna 2009. Nousu on ollut melko tasaista, hiipuen parina viime vuonna.

Vuonna 2010 virtuaalimaailmassa tuntui olevan kovin hiljaista. Golden Horsessa pidettiin pitkästä aikaa todella aktiivinen ja tuntimerkintöjen täyteinen tuntikausi keväällä. Yhtä aktiivista tuntilaisporukkaa tallilla ei ole ollut sitten syyskauden 2007. Syksyllä tuntisuoritusten määrä laski, samoin kuin hoitomerkintöjenkin määrä. Talli oli hetkittäin hiljaiselolla ylläpidon kiireiden vuoksi, mutta se palasi aina tuttuun tapaan takaisin toimintaan. Vuoden vaihtuessa saatiin jälleen iloita, sillä kävijöitä oli vuoden aikana ollut noin 8780.

 

SIJAINTI

Golden Horse sijaitsee Sorsalammen kylässä, noin 3 kilometrin päässä keskustasta. Kyseessä on alueen ainut ratsastuskoulu, naapuritallien (Tammilehto ja Deln Ponies) keskittyessä muihin toimintamuotoihin. Teemme jonkin verran yhteistyötä kyseisten tallien kanssa, keskittyen lähinnä yhteisiin kisakuljetuksiin, lomasijaisuuksiin, sekä jalostusvalintoihin. Tallitien alussa on bussipysäkki, josta noin 300 metrin kävelymatkan jälkeen päätyy ratsastuskoulun pihaan. Busseja kulkee 20 minuutin välein ja kävelytie - kuten myös isot ratsastuspolut - on valaistu korkein katulampuin. Tallin edustalla on parkkipaikkoja niin autoille, kuin myös keväällä 2010 valmistuva pienempi parkkipaikka polkupyörille, skoottereille ja mopoautoille.

Sorsalampi on saanut nimensä lammen mukaan, jonne tallilta on matkaa kuutisen kilometriä. Kyseisellä lammella järjestetään vuotuiset Sorsajuhlat, joiden tarkoituksena on kerätä varoja alueella pesivien, harvinaisten morsiosorsien suojeluun. Kunnan alueelta löytyy myös Sorsalammen ravirata (6 km tallilta), joka on vuokrattavissa kilpailu- ja harjoituskäyttöön. Noin 4300 asukkaan kunnan keskustasta löytyvät tarvittavat päivittäispalvelut, suosituimpana kävijäkohteena vanha Konttolanjärven kirkko.

 

PÄÄTALLI

Päätallissa asuvat kaikki tuntihevoset sekä eläkkeellä olevat. Karsinoita löytyy 35, sekä 2 pesukarsinaa takakäytävällä. Karsinat ovat tilavia, 15 neliömetrin kokoisia (3,75m x 4m), joten erillisiä tamma+varsa -karsinoita ei tarvita. Yläkäytävän ja takakäytävän seinän puoleisissa karsinoissa on pieni ikkuna. Tämän lisäksi hevosilla on mahdollisuus kurkkia karsinan oven yli käytävälle ja haistella väliseinien yläosassa olevien kaltereiden läpi viereisten karsinoiden asukkaita. Ovessa on irroitettava ruoka-astia, nurkassa vesiautomaatti sekä suolakivi. Karsinoiden kuivikkeena käytämme turvetta. Ovesta löydät nimikyltin, josta selviää myös ruokintaohjeet. Oven vieressä säilytetään hevosen riimu, riimunnaru, sekä omassa oveen kiinnitetyssä laatikossaan myös mahdollisia suojia.

Pesukarsinat on tarkoitettu hevosten pesemiseen. Kaikki pesuämpärit ja sienet säilytetään satulahuoneen puolella. Pesukarsinan molemmissa sivuseinissä on lenkit riimunnaruille, joista toinen on aina pesupaikalla. Näin ollen tarvitset vain hevosen oman narun tullessasi pesulle :) Seinälle on kääritty vesiletku sekä neljä kappaletta hikiviiloja, joilla kuivaaminen käy kätevästi. Takaseinän telineelle on mahdollista laittaa loimi tai pyyhe odottamaan pesun ajaksi.

Tullessasi pääovesta sisään, näet vasemmalla ryhmän erinäisiä huoneita. Niistä ensimmäinen on rehuhuone, jossa säilytetään hevosten ruoat. Täältä löydät tarvittavat ainekset ja ohjeet jokaisen hevosen ruokintaan, sekä hyllyssä olevasta kansiosta merkinnät mahdollisista ruokavalion muutoksista. Rehuhuone on normaalisti lukossa, ja sen avain löytyy tallihenkilökunnalta.

Rehuhuoneen vierestä nousevat portaat tallivintille. Sieltä löydät hevosten heinät, jotka luukkujen kautta voidaan tipauttaa käytäville (muistathan huutaa kuuluvasti ennen kuin mojautat ketään heinäpaalilla niskaan!), sekä vuodenaikaan sopimattomat loimet. Vintille on raivattu myös mukava olotila hoitajille. Kaapista löytyy paljon lämpimiä huopia, joihin voi kääriytyä samalla kun vaihtaa uusimmat heppakuulumiset tallikavereiden kanssa.

Näiden vastapäätä on suuri varustehuone, josta löytyy jokaisen hevosen varusteet. Vasemmalta löytyvät suitset, takaseinälle on ripustettu hevosten loimet nimetyille telineille ja oikealta seinältä löytyvät satulat. Keskellä on kaksi pitkää penkkiä, joille voi istahtaa ristittämään suitsia tai vaikkapa puhdistamaan satulaa. Oviaukon vasemmalla puolella on ovi, josta pääsee pieneen pesuhuoneeseen. Täältä löydät pesukoneen, joka on tarkoitettu loimien ja satulahuopien pesemiseen. Kun kone on täynnä, voit käynnistää sen seinältä löytyvien ohjeiden mukaan. Seinällä on myös kätevä lämpöpatteriteline, jolle voi ripustaa pestyt varusteet. Sään salliessa varusteet kuivatetaan takapihan pyykkinaruilla.

Varustehuoneen vieressä on Hoitajien huone, jonne hoitajat voivat jättää tavaransa lukittaviin kaappeihin. Huoneessa on sohvia ja tuoleja lepäämistä varten, pöytä hoitotarinoiden kirjoittamisen alustaksi, keittiönurkkaus eväiden laittamiseen (sis. jääkaappi, vedenkeitin ja mikro), sekä kirjahylly, josta löytyvät tallialbumi, erilaisia tietokirjoja sekä hevoslehtiä. Hoitajien huoneen vasemmassa nurkassa on tallin kolmas wc - kaksi muuta löytyvät pääoven oikealta puolelta. Huoneen takaseinällä on kuivauskaappi sekä lämpöpatteriteline, joille voi ripustaa tallivaatteitaan kuivumaan.

Viimeinen huone, portaiden vieressä, on toimisto. Mikäli tallihenkilökuntaa ei näy käytävillä, löydät takuulla jonkun toimistosta. Työntekijöiden lepotila toimii myös hyvänä paikkana kysyä hoitohevosta, ilmoittaa lomasta, pyytää suosikkihevosta seuraavalle ratsastustunnille, tai tulla vain juttelemaan :) Tässä huoneessa hoidetaan kaikki tallin paperityöt ja puhelinpäivystykset.

Päätallin takaa löytyy lantala sekä säilytyspaikat talikoille ja kottikärryille, edustalta harjauspuomi, pöytä ja muutama tukevarunkoinen koivu varjoisammaksi harjauspaikaksi. Puiden ympärille on kiedottu köysi, johon riimunnaru on kätevää kiinnittää.

 

MUUT RAKENNUKSET

Päätallin vierestä löytyvät ratsastuskenttä ja maneesi. Kentän laidalla on pieni varasto, josta löydät puomeja, tötsiä, estetolppia, sekä kouluradan aidat. Kooltaan kenttä on sen verran suuri (30m x 80m), että siinä voidaan pitää kahta tuntia samaan aikaan. Kenttä on valaistu, joten se on käytössä myös syksyn lämpiminä iltoina. Tallin puoleiselta sivulta löytyy katoksellinen katsomo. Kenttä lanataan tasaiseksi sunnuntaisin.

Maneesi on vielä kenttääkin isompi, jotta talvisin olisi paremmin tilaa ratsastaa. 40m leveä ja 90m pitkä maneesi on myös jaettavissa kahtia matalilla puuaidoilla. Sivuilta löytyy muutama iso lokero, jossa säilytetään niin ikään estetarvikkeita ja kouluaitoja. Kentän puoleisella sivulla on penkit katsojia varten.

Suuren metsälaitumen lisäksi tallin pihasta löytyy 6 hiekkapohjaista tarhaa. Tarhat 1-5 ovat päätallin hevosten käytössä. Tarhoihin majoitetaan normaalisti kerrallaan 2 hevosta, mutta suuren kokonsa puolesta niihin voidaan hätätilanteessa majoittaa myös useampi hevonen saman aikaisesti. Aikataulut ovat muovautuneet vuosien saatossa hevosparien suhteen, ja kerrallaan jokainen kaksikko saa viettää ulkona 3 tuntia. Tarhat ovat jykeviä puuaitaisia aitauksia, joiden portin vieressä on koukut riimunnaruille. Aitauksesta löytyy myös suuri juoma-astia. Kuudes tarha on kasvattitallin asukkaiden käytössä.

Kasvattitalli, eli entinen yksityistalli, on pieni viiden karsinan lisätalli. Siellä asuvat alle 5-vuotiaat tallin kasvatit, joita valmistellaan joko tallin omaan käyttöön, tai myyntiin. Muut kasvatit asustavat kunnan suurella hevostilalla 15 km päässä. Pääkäytävän varrelta löytyy myös yksi pesukarsina, sekä työntekijöille varattu lepohuone, varustehuone varusteille ja rehuhuone ruokintaa varten. Kasvattitalli on poikkeuksetta vain tallihenkilökunnan aluetta, jotta nuoret hevoset saavat levätä sisätiloissa rauhassa. Tallin takaa löytyy lantala ja tarhan puoleiselta sivulta harjauspuomi.

 

MAASTOREITIT

Kunhan uudet aluekartat saadaan valmiiksi, maastoreittikuvauksia tarkennetaan.

Yksi reiteistä lähtee päätallin lantalan vierestä upeaan metsään. Reitillä on pituutta n. 9 kilometriä. Metsässä on isoja ylämäkiä ja alamäkiä, sekä pieni aukea, jossa voi levätä. Reitiltä löytyy sopivia laukkasuoria, sekä tarkkuutta vaativampaa juurakkopolkua.

Toinen ja kolmas reitti lähtevät yksityistallin luota. Pienen tiepätkän jälkeen voi lähteä joko oikealle tai vasemmalle. Vasen tie vie niitylle, jossa laukkaaminen on todella hauskaa. Niitylle on pystytetty muutama "luonnoneste", joiden korkeus vaihtelee 20cm - 80cm. Esteiden korkeutta ei voi muuttaa. Niittyreitin pituus on 8 kilometriä.

Jos polulta lähteekin oikealle, lähtee Sorsalammelle. Lammella on upeat uintimahdollisuudet, niin hevosilla kuin ihmisilläkin. Sorsalammelle on matkaa 5,7 kilometriä. Lammelta on vielä muutama sata metriä raviradalle. Raviradan kautta tallille pääsee lyhyempää, noin 4,5km reittiä. Reitti on pientä polkua, joten ravia kovempaa paluureissulla ei pääse.

Jos mikään näistä ei houkutellut, voikin lähteä tallin pääportilta pelloille päin. Pellolla laukkaaminen on kielletty, mutta peltoa reunustava leveä hiekkatie on kuin tehty sitä varten. Reitin aikana on pari maantien ylitystä. Reitin koko pituus on 8 kilometriä.
 


© AINO 2002-2010. LUVATON KOPIOINTI KIELLETTY.